Dit woonhuis in Alkmaar kreeg zo’n heerlijke tuin dat je de neiging hebt om meteen naar buiten te lopen, maar we moeten het interieur zeker niet overslaan. ‘Modern klassiek meets hotel chique’, vermeldt de website van interieur- en tuinarchitect Jeroen de Nijs over het zeer geslaagde project. Die zin slaat de spijker op z’n kop. Laten we dus vooral binnen beginnen.
Entree | Eregast in eigen huis
De opdrachtgevers gaven Jeroen de Nijs de vrije hand, met één duidelijke wens: hun huis moest de stijl van een hotellobby krijgen. Dit is door de hele woning prachtig uitgevoerd, waarbij de entree misschien wel het meest een hotelsfeer uitstraalt. Rijke materialen, luxe wandbekleding en een fluweelachtige loper verwelkomen de eigenaars thuis. Meteen vallen er mooie details op. Zoals de zichtlijnen door de hele woning en de open haard in de woonkamer die je bij binnenkomst uitnodigend ziet branden. De trap is een sculptuur op zich, vergezeld van een mooi gevonden set hangplanten. In de entree zit nog een elektrisch tunnelhaardje met doorkijk naar de keuken. Een eikenhouten vloer strekt zich uit over de begane grond en eerste verdieping, een inloop-garderobekast met achterliggend toilet maakt het hotelgevoel compleet.
Living | warm centrum in huis
In de behaaglijke woonkamer stuiten we op de lievelingsplek van de opdrachtgever: een fauteuil naast de open haard. “Een heerlijke plek, met een glas wijn naast het haardvuur”, vertelt hij. Vanaf hier overziet hij de hele benedenverdieping, dankzij het open karakter van het huis. Jeroen: “De living is de verbindende plek tussen alle ruimtes. Er is een organisch geheel van zones gecreëerd, waarbij elke ruimte toch een geborgen sfeer heeft.” Qua meubilair is er gekozen voor een combinatie van cosmopolitan en vintage. Bijzonder mooi vindt de opdrachtgever het Belvedere kwartsiet dat overal in huis terugkomt. De achterwand van de haard is een eyecatcher, met glanzende bronsgouden tegels die het haard-effect versterken. In de hoek is er nog een nis voor het haardhout. De garderobekast in de entree is feitelijk onderdeel van een kubus in het midden van het huis, die doorloopt en in de living uitmondt in een mooie niskast met spiegels.
Keuken | Intieme ontmoetingsruimte
De living gaat over in een ruime keuken. “Deze is twee keer zo groot als de living, het geeft aan hoe belangrijk we die ruimte vinden”, vertelt de opdrachtgever. De indeling met het keukenblok tegen de wand en het ruime kookeiland heeft hij zelf bepaald. “We zijn gek op koken met vrienden en houden van een goed glas wijn. Door de donkere tinten voelt het intiem ondanks dat het er ruim is. Ik denk dat we hier meer tijd doorbrengen dan in de living.” Mooi is ook de directe verbinding met de tuin. De grote pui gaat bij aangenaam weer open en het uitnodigende zwemwater fonkelt je tegemoet. In de avond komt de sfeer van de verlichte tuin door de semi-transparante gordijnen van Chivasso heen het huis binnen. De Bolia-lamp boven de eettafel doet het hier bijzonder goed. Last but not least wordt de keuken vergezeld van een ruime, goed gevulde wijnklimaatkamer.
Ouderslaapkamer | alle overtreffende suite
Op weg naar de ouderslaapkamer passeer je dezelfde centrale kubus waar op de bovenverdieping een inbouwkast is gecreëerd, met een nisje voor mooie spullen. Of, zoals Jeroen het noemt: de ‘prinsessenkast’. De slaapkamer zelf overtreft elke andere ruimte in huis, Jeroen de Nijs heeft zich hier van zijn beste kant laten zien. “In deze mooie hoge kamer waar je tegen de nok aankijkt, wilde ik een echt statement maken. Zo kwam ik tot de hoge ronde bedwand, omkleed met messing en ribbehang en een lamp als kroon erboven.” De eerste presentatie van dit ontwerp vonden de opdrachtgevers best heftig. “Het was even wennen, maar we vinden het nu echt fantastisch”. De slaapkamer is ruim, met donkerdere kleuren dan de rest van het huis. De ensuite badkamer heeft dezelfde stijl. Verder herbergt de verdieping nog twee kinderslaapkamers, twee extra kamers, een aparte badkamer en een toilet. Vanuit de ouderslaapkamer heb je een uitnodigend zicht op de palmbomen in de tuin.
Text by Esther Sessink, The Art of Living
Photos by Peter Baas