Ripperda Barrack, Haarlem

Project details

Living, Ripperda kazerne, by Jeroen de Nijs
Playroom, Ripperda kazerne, by Jeroen de Nijs
Kitchen, Ripperda kazerne, by Jeroen de Nijs
Ripperda-Projectinfo-website-JDN
Bathroom, Ripperda kazerne, by Jeroen de Nijs
Stair, Ripperda kazerne, by Jeroen de Nijs
Vide, Ripperda kazerne, by Jeroen de Nijs
Stair, Ripperda kazerne, by Jeroen de Nijs

Ripperda barrack 

Het pand is gebouwd rond 1880 en was bedoeld als paardrijschool voor het Nederlandse leger. Het is onderdeel van de Ripperda barakken in Haarlem. Het pand is opgesplitst in 10 appartementen. De huidige bewoners wilden een interieur dat passend is met het gevoel en historie van het monumentale pand. Het pand is erg speciaal door de originele details die bewaard gebleven zijn. De eerste verdieping is gescheiden van de voorgevel vanwege het monumentale karakter. Hierdoor ontstond een ruimtelijke vide boven de leefruimte en keuken. Dit resulteerde in een intieme ruimte op de begane grond. Elke verdieping heeft een open structuur met zichtlijnen naar andere ruimtes. De bewoners zijn op die manier altijd in contact met elkaar. Door de open structuur komt er veel licht binnen door het hele appartement. De hoge ruimte (van 5,5 meter) is voorzien van twee custom-made lampen. Twee grote open cirkels gaan erg goed samen met de dominante en monumentale ramen. De functies binnen de woning vloeien geleidelijk in elkaar over waardoor er een gevoel ontstaat alsof je je in een loft begeeft. Door het gebruik van natuurlijke materialen smelten het oude, ruige karakter samen met het heden.

Ripperda barrack

The building itself was built around 1880 as a horse-riding school for the Dutch army. It is part of the Ripperda-barracks, located in Haarlem.  Recently the building was split up in 10 apartments and the residents asked Jeroen de Nijs to design an interior for them that fits with the atmosphere of the monumental building. This industrial property has some original details what makes it special. Because of the monumental character of the building the 1st floor is divided from de façade. This solution made it possible to create a spacious vide above the living- and kitchen-area. This creates an intimate space for dining  and living below. Every floor has an open structure with sightlines from one side to the other. The residents are, even when they are on different floors, always in contact with each other and daylight infiltrates the entire house.  To emphasize the spaciousness and height of the room ( approx. 5,5 meters), We designed two big lighting-objects. An open circle form is chosen because this form does not compete with the dominant and monumental windows next to it. The functions through the whole house flow smooth into one another what makes it feel like it is a loft and the use of materials merges with the raw character of this old riding-school.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!